Mijn beugel.

Gisterochtend kreeg ik mijn beugel. Het zal voor jullie later zijn, nadat ik dit artikel online zet. Hoe zit het nu met mijn beugel, heb ik pijn en hoe ging de behandeling? Je kunt het allemaal lezen in dit artikel!

Het voorbereiden:

Als je een beugel krijgt word je eerst voorbereid. Dan ga je voor je 1ste afspraak naar je orthodontist toe. De orthodontist gaat dan kijken naar je gebit, en beslissen welke beugel je kunt gaan krijgen. Het kan ook zijn dat het bij jou nog 2 jaar kan duren, bij mij was dit een paar maanden. Op de 2de afpsraak ga je happen. Je krijgt 2 bitjes in je mond voor onder en boven. Er zit een soort roze dikke substantie in, die de orthodontist in je mond doet en tegen je tanden aandrukt. Ik had hier geen last van, alleen voelt het ongemakkelijk. Ik vond het wel lekker smaken, naar mint!

Elastiekjes:

Als je een buitenboordbeugel krijgt, of een blokjesbeugel worden er ringetjes om je kiezen heen geplaatst. Ik krijg ook nog een buitenboordbeugel maar dan voor s’nachts. Ik had de ruimte niet om de ringetjes om m’n kiezen te plaatsen, dus kreeg ik 2 elastiekjes in mijn mond bij tussen de achterste kiezen. Hiervan doet het zetten geen pijn. De orthodontist pakt een soort tang, en duwt de elastiekjes tussen je kiezen. Zie het als een soort blijvend flosdraadje. Na het zetten van de elastiekjes deden mijn kiezen wel pijn. Ze zijn aan het verschuiven, en dat voel je wel. Maar, het is niet zo dat ik moest huilen ofzo.

Het zetten van de echte beugel: 

Eindelijk, de dag waarop je beugel word gezet! Het zetten duurt minstens anderhalfuur. Wat lang lijkt, maar zo voelt het niet. Je ligt op de stoel, en dan gaat de orthodontist eerst de elastiekjes tussen je kiezen halen. 2 Seconden duurt dit, en je voelt er niks van. Daarna krijg je van die watten in je mond en moet je die goed openhouden. Dan gaat de orthodontist je tanden polijsten en helemaal schoon maken. Dan krijg je een soort klem in je mond die je mondhoeken helemaal openhoud tijdens de behandeling. Dit voelt raar, en ongemakkelijk maar doet niet pijn. Dan gaat de orthodontist van alles op je tanden smeren, lijm enzo. Sommige smaken lekker sommige niet (in mijn geval dan!). Ze gaat ook een aantal keer spoelen met water. Ik dacht eerst: Maar, dan kun je toch niet slikken? Jawel, je krijgt ook een klein afzuigertje naast je tong en als je moet slikken kan dat gewoon! Dan worden de slotjes op je tanden gelijmd. Dit doet niet pijn, maar een beetje een duwerig gevoel. Dan gaat de orthodontist op de slotjes met een soort lamp. Die zorgt ervoor dat ze helemaal hard worden. Als dat klaar is komt er nog een draad tussen de slotjes. Dit voel je ook niet, alleen wat ik had: Het draadje was te lang, en kwam in m’n wang! Dat voel je wel maar hoef je niet te huilen. Dan is je behandeling bijna klaar, alleen mag je nog leuke elastiekjes uitkiezen! Ik koos voor een vrolijke aqua kleur. Het zetten van de elastiekjes doet niet pijn, maar geeft een raar gevoel. Dan ben je klaar, en mag alles uit je mond! Je lippen zijn droog, dus neem Vaseline mee of een crempje. Het voelt echt raar, want opeens zit je hele mond vol met metaal! Er word ook uitgelegd hoe je je gebit schoonhoud, en wat je niet mag eten.

En nu dan?:

Je hebt je beugel gezet! Het is bij mij op dit moment dat ik dit artikel schrijf een dag geleden en ik heb pijn. Eigelijk gister meteen al na de behandeling. Het voelt niet fijn, en je kunt waarschijnlijk niet kauwen of bijten. Mijn wangen zijn kapot door de slotjes, maar daar krijg je was voor mee. Het enige wat je kunt eten is vloeibaar spul, of heeele zachte dingen. Wat ik heel erg lekker vind nu is, Breaker. Dit is een soort knijpyoghurt in alle smaken! Ook is ijs heel lekker, lekker verkoelend! Voor avondeten kan bloemkool prima (at ik gisteren), en vla en dat soort dingen. Wat ik op school van de juf kreeg: Cup a soup oftwel bouillon met een zacht bolletje. Ik eet vanavond tomatensoep met een bolletje en dat gaat prima. Als het echt niet gaat kun je altijd een paracetemol nemen.

Mijn gebit met de beugel!

Kort filmpje over de beugel, en het effect!

Dit was een erg lang artikel, maar ik hoop dat jullie een beetje geïnformeerd zijn over de beugel. Als je een beugel moet, doe het! Het is allemaal niet pijnlijk, maar meer vervelend en irritant. Maar, naar een paar jaar heb je wel een prachtig gebit! Wees echt niet bang! Succes :)

xxx Jennifer.

8 Comments

 1. Ezraax

  Ik heb ook blokjes en in het begin deed het ook best pijn. Mijn wang is ook kapot daar dat stomme draadje :(

 2. isabel

  ik heb gister ook een blokjesbeugel gekregen na de behandeling deed het geen zeer het voelde wel raar maar later in de avond begon 1 tand zeer te doen en toen verhapte ik me en dat deed zeer!!!!!!!vandaag ging het stukke beter!!!!!nu voel ik het eigenlijk bijna niet je voelt natuurlijk wel dat er iets zit maar het doet geen zeer en als er harde dingen zijn kun je ze gewoon in hele kleine stukjes snijden!!ik vind die beugel er eigenlijk best wel leuk uitzien haha echt totaal niet lelijk!!ik hoop dat ik er iets moois voor over hou en ze zeggen altijd: WIE MOOI WILT ZIJN MOET PIJN LIJDEN!!
  gr

 3. Merel

  Hey, dus in totaal had je drie afspraken? En hoeveel tijd ging er over heen tot je je beugel had (zonder die twee maanden wachten)? Wel handig dat je dit op je site zet x

 4. Jannee

  Oh, raar, ik heb zo’n beugel gehad, ben er nu al weer een jaar vanaf, en bij mij duurde het erop zetten 40 minuten en de uitleg daarna van het schoonhouden en alles maximaal 10 minuten… Had jij een speciale versie van de blokjesbeugel of doet elke orthodontist het op een andere manier? Ik vind dit echt raar :)

 5. Ik krijg à.s. Donderdag ( 20 maart 2014 ) een beugel ( slotjesbeugel ) en Ik heb een vraagje hoe heet die kleur van jouwn beugel elastiekjes want die zijn echt cool en mooi dus wat voor kleur is dat?

 6. ik heb zelf ook een beugel een slotjesbeugel maar bij mij duurde het inzetten maar 30 minuten of minder zelfs! maar goed! x wat wel naar is als ze het ‘lijm’ dat word vastgezet op je tong blijft plakken dat is niet zo fijn! ik heb me beugel nu 3 maanden best wel kort maar ik heb geen scheven tanden maar moet ze laten ze zakken zodat me tanden opties even smal en even groot zijn! dus ik hoef gelukkkig me beugel geen 2 jaar ofzo…. hahahx

 7. luca

  Ik krijg morgen mijn beugel.
  Spannend!
  Het is wel fijn om te lezen dan weet je wat je te wachten staat!

 8. liellietje

  ik krijg dinsdag mijn blokjes maar ik ben best wel bang.
  ik had eerst een insteekbeugel en die deed verschrikkelijk veel pijn dus ik hoop dat deze beter is.

Leave a Comment